Yediğim içtiğim benim olsun gezdiğim gördüğüm yerleri anlatacam da soluklanayım önce, mutfağa bi koşu git de su getir hele..

24 Mart 2012 Cumartesi

 - Sultanahmet Camiisi Seyahatnamesi - 


Bu hafta; ezan sesinin bi başka güzel duyulduğu, ellerin semaya açılıp duaların edildiği, dileklerin tutulduğu Sultanahmet Camiisi'ndeyiz .. 



Camii, Sultanahmet Meydanı'nda Ayasoyfa Müzesi'nin tam karşısında bulunup, temelleri Sultan 1.Ahmed zamanında Mimar Sedefkar Mehmet Ağa tarafından 1609 yılında başlanmış ancak açılış töreni 1616 yılında yapılmasına rağmen 1619 yılında tamamlanmıştır.




Camii, Türkiye'nin tek 6 minareli camiisidir. Söylenen rivayetlere göre; Sultan 1. Ahmet mimardan, camiinin minarelerini altın kaplama olmasını istemiş, mimar da bunu 6 tane minaresi olsun olarak anlayınca camiiye 6 tane minare yapmıştır. 



Camii; içinde bulunan 20 bini aşkın çininin renginden dolayı yabancılar tarafından Mavi Camii olarak adlandırılmıştır. 


Dört fil ayağı üzerine oturtulmuş olan camiinin ana kubbesi, 33,60 metre çapında ve 43 metre yüksekliğindedir ve camiide 6 eş sıra halinde 260 tane pencere bulunmaktadır. Avlusunda ise abdesthaneler ve altıgenli fıskiye bulunmaktadır. 

- Camii hem ibadet etmek isteyenler tarafından hem de turistlik gezi amaçlı gelen turistler tarafından dolup taşmakta. - 



Bu büyük ve ihtişamlı camiinin ışıklandırılması ipli avizelerle sağlanmış, iplerin arasında örümcek ağları oluşmaması için avizelerde devekuşu yumurtaları kullanılmıştır. (Avizelerdeki devekuşu yumurtarının kullanımı, örümceklerin oradan uzaklaşmasını sağlamaktadır.)


İçeriye adımızı atar atmaz mükemmelliğin eş anlamıyla karşılaştığınız camiinin duvarlarına Kuran-ı Kerim'den sözlere yer verilmiştir. 

- Namaz kılan babalar ile çocukları ve babası namaz kılarken "Baba, La ilahe illallah" diye bağıran çocuk :) - 

- Camiide hem Arapça hem de Türkçe mealli birçok dua duvarlarda asılı bulunmakta. - 

- Söylenen bir diğer rivayete göre de camii içinde bulunan bu çeşmeden zemzem suyu akıyormuş. Biz musluğu açtık ama bırakın zemzemi normal çeşme suyu bile akmadı :( - 

- Mekke'yi gösteren camiide bulunan bir tablo - 

Belki camiinin görkeminden belki o an havadaki atmosferden insan kendini rahatlamış ve bi o kadar da huzurlu hissediyor. Aslında seyahatnanemi daha çok uzun tutup daha çok detaylı bilgi vermek isterdim ama bu güzelliği gidip kendiniz görmeniz istiyorum.
Ben Sultanahmet Camiisi'ni çok beğendim, hayran kaldım. Sizinde gidip görmeniz, dualar etmeniz ve seyahatnanemi beğenmeniz dileğiyle Işılsu Durna~





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder